Kunaon Mata Urang Kedah Ngasongkeun Skéma Palét Warna Komplementér… Sareng Dimana Anjeun Tiasa Ngadamelna

Skéma Palét Warna Komplementér

Naha anjeun terang yén leres-leres aya élmu biologis dibalikkeun kumaha dua atanapi langkung warna saling ngalengkepan? Abdi sanés ahli dokter mata atanapi optometrist, tapi kuring bakal nyobian narjamahkeun élmu di dieu pikeun jalma saderhana sapertos kuring. Hayu urang mimitian ku warna sacara umum.

Kelir Mangrupikeun Frékuénsi

Apel beureum ... leres? Nya, henteu leres. Frékuénsi kumaha cahaya dibayangkeun sareng dibébaskeun tina permukaan apél ngajantenkeun tiasa dideteksi, dikonversi ku panon urang salaku sinyal, dikirim ka otak urang dimana urang ngaidentipikasi salaku "beureum". Uh ... éta nyeri sirah kuring ngan ukur mikir ngeunaan éta. Leres éta ... warna ngan saukur frékuénsi cahaya. Ieu pandangan spéktrum éléktromagnétik sareng unggal warna na frékuénsi:

Warna sareng Spéktrum Éléktromagnétik

Ieu pisan sababna cahaya bodas nunjuk kana prisma ngahasilkeun pelangi. Anu leres-leres kajantenan nyaéta kristal na ngarobih frékuénsi panjang gelombang sakumaha lampu na dibiasan:

prisma
Prisma kristal ngabubarkeun cahaya bodas kana sababaraha warna.

Soca Anjeun Éta Detéktor Frékuénsi

Soca anjeun saleresna ngan ukur detéktor frékuénsi pikeun kisaran frékuénsi warna dina spéktrum éléktromagnétik. Kamampuh anjeun pikeun ngadeteksi warna kajantenan ngalangkungan jinis kon dina témbok panon anjeun anu teras nyambung ka saraf optik anjeun. Unggal rentang frékuénsi dideteksi ku sababaraha kerucut ieu, teras ditarjamahkeun kana sinyal kana saraf optik anjeun, dikirim ka uteuk anjeun, dimana éta diidéntifikasi.

Naha anjeun kantos perhatoskeun yén anjeun tiasa neuteup lila kana hal anu saéstuna pisan, neuteup ka jauhna, sareng teras teras ningali gambar anu teu cocog sareng warna aslina anu anjeun tingali? Hayu urang nyebutkeun éta kuadrat biru dina témbok bodas:

Saatos sababaraha waktos, sél dina panon anjeun anu ngolah lampu biru bakal janten capé, sahingga sinyal anu aranjeunna kirimkeun kana uteuk anjeun rada lemah. Kusabab éta bagian tina spéktrum visual rada diteken, nalika anjeun ningali témbok bodas saatos neuteup alun-alun biru, anjeun bakal ningali gambar latar jeruk samar. Anu anjeun tingali nyaéta spéktrum cahaya bodas tina témbok, dikurangan sakedik biru, anu uteuk anjeun prosés sakumaha jeruk.

Téori Warna 101: Ngadamel Kelir Komplementér Pikeun Anjeun

Upami kacapean éta henteu kajantenan, panon sareng uteuk urang henteu kedah kerja keras pikeun nafsirkeun sababaraha panjang gelombang (misal. Warna) anu aranjeunna ningali.

Visual Noise Versus harmoni

Hayu urang ngalakukeun analogi sora ngalawan warna. Upami anjeun ngupingkeun frékuénsi sareng jilid anu sanés anu henteu saling saling ngalengkepan, anjeun bakal nganggap éta salaku sora. Ieu henteu sapertos warna, dimana kacaangan, kontras, sareng warna anu dideteksi tiasa waé sacara visual ribut atanapi pelengkap. Dina médium visual naon waé, urang hoyong damel nuju harmoni.

Éta sababna anjeun henteu ningali tambahan dina latar pilem nganggo kaos beureum anu caang. Sareng naha dékorator interior kerja keras pikeun milari warna pelengkap dina témbok, jati, seni, sareng fitur sanésna ruang anu aranjeunna ngarancang. Warna penting pikeun nyiptakeun suasana anu didatangan tamu nalika aranjeunna jalankeun dumasar kana kumaha gampangna uteuk pikeun nafsirkeun warna na.

Anjeun palét warna mangrupikeun sarimbag pikeun ngarangkep band dina harmoni anu saé. Sareng sapertos sora sareng instrumen anu dipasang raket dina volume sareng frekuensi ... kitu ogé warna pelengkap palét warna anjeun. Desain palette warna saleresna mangrupikeun kasenian kanggo para propésional anu parantos nyetél deteksi warna na, tapi éta sains komputasional ogé kusabab frékuénsi gratis tiasa diitung.

Langkung seueur ngeunaan harmoni sakedap ... hayu urang balikeun kana téori warna.

Warna RGB

Piksel dina spéktrum digital mangrupikeun kombinasi warna beureum, héjo, sareng biru. Beureum = 0, héjo = 0, sareng biru = 0 ditampilkeun salaku bodas sareng beureum = 255, héjo = 255, sareng biru = 255 ditingali salaku hideung. Sagala anu aya di antara warna anu béda-béda diwangun ku anu tilu. Pokokna pikeun ngitung warna pelengkap cukup saderhana ... ngan ukur ngirangan nilai RGB tina 255 kanggo Nilai RGB anu énggal. Ieu conto:

Bédana frékuénsi cahaya ieu antara jeruk sareng bulao cukup jauh sabab éta kontras, tapi henteu jauh dugi ka hésé pikeun panon urang pikeun nafsirkeun. Frékuénsi warna na pelengkap sareng pikaresepeun pikeun reséptor kami!

Ngitung hiji warna gampang ... ngitung 3 atanapi langkung warna pelengkap ngabutuhkeun anjeun pikeun ngitung jumlah anu sami di antara masing-masing pilihan. Éta alesanana penghasil skéma palette warna sumping pisan! Kalayan saeutik pisan perhitungan anu diperyogikeun, alat-alat ieu tiasa nyayogikeun anjeun sababaraha warna anu silih lengkepan.

Roda Warna

Ngartos hubungan antara warna anu paling saé visualisasi nganggo roda warna. Kelirna disusun dina bunderan sanés frékuénsi relatifna. Jarak radial mangrupikeun jenuh warna sareng posisi azimuthal dina bunderan salaku warna dina warna.

Roda Warna

Fun kanyataan: Sir Isaac Newton mimiti ngembangkeun Color Wheel dina 1665, anu janten dasar pikeun ékspériménna sareng prisma. Ékspériménna nyababkeun tiori yén beureum, konéng sareng biru mangrupikeun warna utami anu diturunkeun tina sadaya warna anu sanés. Catetan samping ... anjeunna bahkan nerapkeun "catetan" musik pikeun masing-masing warna.

Lengan kuring sareng harmoni ...

bunderan warna newton

Jinis harmoni Warna

Hubungan antara sareng kumaha unggal sét warna kompléks diitung dikenal salaku harmoni. Ieu pidéo tinjauan anu saé:

Karakteristik anu béda aya hubunganana sareng unggal jinis:

  • Analog - kelompok warna anu silih caket dina roda warna. 
  • Monokromatik - Grup anu diturunkeun tina warna dasar tunggal sareng diperpanjang nganggo warna, nada, sareng kaleng na.
  • Triad - kelompok warna anu jarakna rata-rata di sakitar warna gilinding
  • lawanna - kelompok warna anu saling bertentangan dina roda warna.
  • Pamisah Lengkep - variasi pelengkap anu ngagunakeun dua warna anu padeukeut sareng pelengkap.
  • Persamaan (Tetradis) - ngagunakeun opat warna disusun kana dua pasangan komplemén
  • alun-alun - sami sareng sagi opat, tapi ku sadayana opat warna dipisahkeun rata-rata di sakitar bunderan warna
  • sanyawa - warna sareng dua warna anu padeukeut sareng warna pelengkapna
  • Bayangan - pangaturan warna (kanaékan hampang), atanapi ngiuhan (poék) kanggo warna utami.

Ieu sanés téma subyektif, éta itungan matématika saleresna kalayan nami anu saé dilarapkeun anu ngabantosan urang langkung ngartos perkawis itungan.

Generator Skéma Palét Warna

Ngagunakeun generator skéma palette warna, anjeun tiasa kéngingkeun kombinasi warna anu saé sareng kompléks sapertos kieu:

Kuring sering ngagunakeun generator skéma palét warna nalika kuring nuju damel di situs klien. Kusabab kuring sanés ahli dina warna, alat ieu ngabantosan kuring pikeun langkung milih hal sapertos latar, wates, latar footer, warna tombol primér sareng sekundér. Hasilna nyaéta halaman wéb anu langkung saé pikeun ditingali! Éta strategi anu halus, luar biasa kuat pikeun dilarapkeun kana desain anjeun ngeunaan naon waé - tina iklan ka hiji halaman wéb.

Ieu sababaraha generator skéma palette warna anu hébat online:

  • Adobe - alat anu saé kalayan warna dugi ka 5 dimana anjeun tiasa nguji sababaraha jinis, nyaluyukeun, sareng bahkan nyimpen téma anjeun dina produk Adobe naon waé.
  • BrandColors - kumpulan kode warna mérek resmi pangageungna.
  • Canva - unggah poto sareng aranjeunna bakal nganggo éta salaku pondasi pikeun palét anjeun!
  • Colllor - ngahasilkeun palét warna wéb anu konsisten kalayan ngan ukur sababaraha klik. 
  • Desainer Warna - Ngan pilih warna atanapi nganggo warna anu tos dipilih sareng aplikasi na sésana. 
  • Moro Warna - platform gratis sareng kabuka pikeun inspirasi warna kalayan rébuan palette warna anu dipilih tangan
  • Kolécér - ngahasilkeun palette warna pikeun Instagram supados langkung pikaresepeun.
  • Colormind - pembangkitkeun skéma warna anu ngagunakeun pembelajaran jero. Éta tiasa diajar gaya warna tina poto, pilem, sareng seni populér.
  • Ruang warna - cukup lebetkeun hiji dugi ka tilu warna sareng ngahasilkeun sababaraha skéma!
  • Kodeu Colour - pangalaman lega layar-saé pisan pikeun nyiptakeun palette warna anjeun sareng sajumlah gaya harmoni di kénca.
  • COLORSlovers - komunitas anu kreatif dimana jalma-jalma ti sakumna dunya nyiptakeun sareng ngabagi warna, palette, sareng pola, ngabahas tren pangénggalna, sareng ngajalajah tulisan anu warna-warni.
  • Coolers - nyiptakeun palét sampurna atanapi janten diideuan ku rébuan skéma warna anu saé.
  • Pamilih Warna Data - Anggo palette chooser pikeun nyiptakeun séri warna anu aya sacara visual equidistant
  • Kroma - nganggo AI pikeun diajar warna mana anu anjeun resep sareng nyiptakeun palét pikeun anjeun mendakan, milarian, sareng nyimpen.
  • Desain bahan - nyiptakeun, bagi, sareng nerapkeun skéma warna pikeun UI anjeun. Bahkan disertakeun ku ékspor pikeun aplikasi anjeun!
  • Kelir Muzli - nambihan nami warna atanapi kode, sareng ngahasilkeun palét anu saé.
  • Paletton - milih warna dasar sareng janten inspirasi.
  • Veranda - Terinspirasi ku seueur palette warna anu endah. 

Warna sareng Aksesibilitas

Punten tetep émut nalika anjeun mutuskeun ngararancang skéma palette salajengna yén aya seueur jalma anu ngaruksak paningal sareng kakurangan warna anu kedah berinteraksi sareng pangalaman anjeun.

  • kontras - Masing-masing warna mandiri ngagaduhan a luminan. Warna overlay sareng objék anu caketna kedah gaduh nisbah luminance relatif 4.5: 1 supados jalma anu ngagaduhan gangguan visual tiasa ngabentenkeunana. Abdi moal ngaliwat masalah nyobian ngitung babandingan nyalira, anjeun tiasa nguji babandingan anjeun dua warna sareng Berwarna, Rasio kontras, atanapi Colorsafe.
  • Ikonografi - Nyorot lapangan dina warna beureum henteu ngabantosan jalma anu kakirangan warna. Pastikeun pikeun nerapkeun sababaraha jinis pesen atanapi ikon pikeun masihan terang yén aya masalah ogé.
  • Focus - Seueur jalma nganapigasi nganggo kibor atanapi skéter. Pastikeun yén panganteur pangguna anjeun leres-leres didesain sareng sadaya aksés aksés pikeun nambihan situs anjeun. Pikeun jalma anu ngagaduhan gangguan visual, panggunaan rohangan bodas sareng kamampuan pikeun ningkatkeun atanapi ngirangan ukuran font mana waé henteu ngancurkeun tata perenahna kritis.

Naha anjeun ahli panon? Ahli warna? Ahli diakses? Punten kersa masihan kuring kalayan hidayah pikeun ningkatkeun tulisan ieu!

Panyingkepan: Kuring nganggo tautan afiliasi dina tulisan ieu.

Naon anu anjeun pikirkeun?

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha komentar data anjeun diolah.