Kabebasan ti Pencét

Minggu ieu parantos narik ati ngeunaan Wéb. Kuring yakin pisan kana kapitalisme sareng kabébasan. Éta dua sisi tina skala ati-ati. Tanpa kabébasan, jalma beunghar bakal maréntah. Tanpa kapitalisme, anjeun moal ngagaduhan kasempetan pikeun kabeungharan.

Parobihan Mimiti Konstitusi: Kongrés henteu ngajantenkeun hukum ngeunaan ngadegna agama, atanapi ngalarang latihan gratis na; atanapi nyingkat kabébasan nyarios, atanapi tina pers; atanapi hak-hak masarakat pikeun badami ngariung, sareng petisi ka pamaréntah pikeun meresihan keluhan.

Penting pikeun émut yén nalika Konstitusi ditulis, "Pers" mangrupikeun sakumna warga rag-tag anu ngagaduhan pérs awal. Aranjeunna sanés perusahaan ageung anu dipimpin ku dolar iklan anu maha kawasa sapertos ayeuna. "Koran" sering mangrupikeun sinis, lambaran tunggal, anu nyababkeun pamaréntahan. Koran anu pangkolotna, anu Hartford Courant, bahkan dituntut ku Thomas Jefferson kusabab ditanggung… sareng anjeunna éléh.

Sora wawuh? Kedahna. Éta pisan sapertos gaduh, sebutkeun, halaman wéb atanapi blog. Ieu mangrupikeun "Pencét" salajengna sareng tulisan blog saderhana sigana siga koran kami dina taun-taun mimiti nagara hébat urang. Organisasi sapertos Yayasan demarkasi éléktronik pastikeun yén kabébasan éta terus dijaga. Tingali kana situs wéb EFF sareng anjeun bakal mendakan puluhan conto usaha ageung nyobian pikeun milih budak leutik éta.

The Connecticut Courant

Saatos artos ngalir, carita na robih henteu? Wartawan Néglasari pinanggih ngaluncatan jet sareng pengiklan, konflik anu dipikaresep. Musisi mopohokeun jaman teu aya anu ngahargaan kasenianana, sareng aranjeunna nyokong deui RIAA tarung pikeun terus nyimpen jutaan janten Cristal tiasa tetep ngalir sareng bling salajengna tiasa dipésér. Sareng halaman wéb sareng perusahaan internét anu jutaan ngajantenkeun hilap yén aranjeunna dimimitian ku hit tunggal, hiji konversi.

Minggu ieu parantos narik ati. Kuring ningali nalika Robert Scoble nangtung, sakapeung sakedik kuat, pikeun mastikeun yén kiridit dina wéb diurus dimana éta parantos ditangtoskeun. Robert bahkan nalungtik nyalira sareng ngaku janten hobnobbing sakedik deui sareng hilap dimana anjeunna ngamimitian. Éta resep ningali ieu.

Kuring ogé ningali nalika GoDaddy caved sareng motong-off salah sahiji kliénna ku kahoyong hiji perusahaan ageung. Teu diragukeun yén GoDaddy bakal ngagaduhan teu kungsi dilakukeun ieu sareng klien ageung. Aranjeunna ditimbang résiko, sanajan, sareng pikir aranjeunna ngan saukur nyintreuk reungit tina panangan. Masalahna nyaéta aranjeunna nyabak réungit salah. Ayeuna aranjeunna ngagaduhan NoDaddy kanggo nungkulan. (Panyingkepan lengkep: Kuring ngadamel logo di situs NoDaddy wengi ayeuna.)

Google ayeuna ngaku yén maranéhna ngalakukeun kasalahan dina muka bisnis di Cina kalayan versi saringan tina Search Engine aranjeunna. Heboh pisan. Kuring resep aranjeunna ngartos kumaha ieu ngabalikkeun panangan waktos ka jalma-jalma tertindas kéngingkeun kabébasan.

Hatur nuhun kana kabébasan Pers! Sareng hatur nuhun pikeun kabébasan Internét!

Naon anu anjeun pikirkeun?

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha komentar data anjeun diolah.